Με άρωμα… πολιτικής στο φόντο μιας πραγματικής φιλίας η παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Γκίκα «Μορφόκοσμος. Το άγγιγμα της Μούσας»

Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ COSTA NAVARINO

Ξεχωριστή ήταν το βράδυ της Δευτέρας στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο Elite, η παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας Γκίκα, «Μορφόκοσμος. Το άγγιγμα της Μούσας». Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο, μιας φανταστικής -κυριολεκτικά και μεταφορικά- τριλογίας, που ετοιμάζει η συγγραφέας, η οποία, έχει αρκετές αναφορές και στη Μεσσηνία.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Άλλωστε, πηγή έμπνευσης της διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού της Costa Navarino, ήταν ο νομός και οι ομορφιές του, όπως αποκάλυψε στο πλαίσιο της παρουσίασης, δηλώνοντας πως νιώθει πια τον τόπο αυτό, ως δική της πατρίδα. Η Έλενα Γκίκα, δεν εργάζεται απλώς, στη Μεσσηνία. Ερωτεύτηκε, αγάπησε και παντρεύτηκε στο νομό, τον υπεύθυνο Κίνησης του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Γιώργο Πετρουλάκη, ο οποίος ήταν και ο… συνδετικός της κρίκος, με τη Σοφία Καλαντζάκου, την πρώην βουλευτή και υπουργό της ΝΔ, η οποία τα τελευταία χρόνια, μετά την… αποχώρησή της από την πολιτική σκηνή, ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα στην Αμερική. Η Σοφία, έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι, για να βρεθεί στην Καλαμάτα τη Δευτέρα, αποκλειστικά και μόνο για την παρουσίαση του βιβλίου της Έλενας, το οποίο και προλόγισε, φανερά ενθουσιασμένη!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Η ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ

«Ήρθα γιατί πιστεύω ότι η Έλενα, έχει γράψει ένα καταπληκτικό βιβλίο και ευχαριστήθηκα πάρα πολύ και που το διάβασα και που έχω την τιμή να είμαι σήμερα κοντά της, να μιλήσουμε γι’ αυτό το έργο και είναι και πολύ μεγάλη μου χαρά, που είμαι στην Καλαμάτα μετά από πολύ καιρό», δήλωσε η κα Καλαντζάκου, η οποία κάθε καλοκαίρι βρίσκεται στην αγαπημένη της Μεσσηνία, χωρίς να σκέφτεται ωστόσο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να ασχοληθεί ξανά, ενεργά με την πολιτική. «Τα καλοκαίρια είμαι πάντα εδώ έτσι κι αλλιώς, πάντα μου λείπει και η Μεσσηνία και η Καλαμάτα. Διατηρώ όμως τις σχέσεις, που πιστεύω πως δεν χάνονται, γιατί είναι φιλίες χρόνων και είναι πέρα και πάνω από την πολιτική», ανέφερε η πρώην βουλευτής, δηλώνοντας την αγάπη της για το νομό. « Όταν είμαι εδώ, έχω την ευκαιρία και βλέπω πολλούς, παλιούς φίλους, σε ένα κλίμα λιγότερο πιεστικό και είναι πολύ ευχάριστο και παρακολουθώ τις εξελίξεις και την πορεία τους και όλα τα καινούρια πράγματα που κάνουν και φεύγω πάντα αισιόδοξη και με γεμάτες τις μπαταρίες», είπε η κα Καλαντζάκου στο πλαίσιο της παρουσίασης, η οποία διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Αντίλογο και το Σχολείο Τουρισμού, με τον εκπρόσωπο και των δύο ξεχωριστών αυτών φορέων, Ανδρέα Ζαγάκο, να συντονίζει την εκδήλωση στην κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα του Elite, στην οποία μίλησε και ο συγγραφέας Φώτης Κατσιμπούρης.

ΤΟ «ΤΑΞΙΔΙ» ΣΤΟΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΚΙΚΑ

gkika«Αυτή, είναι η πρώτη παρουσίαση στη Μεσσηνία, σε έναν τόπο που έχει γίνει πλέον η πατρίδα μου και σε ένα ξενοδοχείο που αγαπάω πάρα πολύ, αφού είναι ένα από τα πρώτα μέρη που επισκέφθηκα όταν πρωτοήρθα στην Καλαμάτα, ως διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Costa Navarino», ανέφερε η συγγραφές του βιβλίου φαντασίας, το οποίο εξελίσσεται με τρεις παράλληλες ιστορίες, σε τρεις παράλληλους, διαφορετικούς κόσμους! «Κεντρική ιδέα, είναι πως υπάρχει μια παράλληλη διάσταση, στην οποία κατοικούν όλοι οι ήρωες της παγκόσμιας Λογοτεχνίας και εκεί εκτυλίσσονται διάφορα γεγονότα με πολλές περιπέτειες των ηρώων, έρωτες και όχι μόνο», εξήγησε η Έλενα Γκίκα, επισημαίνοντας πως το βιβλίο της αναφέρεται πολλές φορές στην περιοχή, με διάφορους τρόπους. «Αρκετά κεφάλαια, εκτυλίσσονται στα Ανάκτορα Νέστορα στην Πύλο, με τον ίδιο τον Νέστορα να πρωταγωνιστεί, ενώ ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, είναι ο Δάϊος, ένας κουρσάρος πειρατής, ο οποίος είναι Μανιάτης», ανέφερε η συγγραφέας, μιλώντας για το πρώτο μέρος της τριλογίας, το οποίο έχει τύχει θερμής υποδοχής, γεμίζοντάς την, αισιοδοξία και διάθεση να συνεχίσει. Η κα Γκίκα, καλεί όλους, να… ταξιδέψουν με το βιβλίο της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πηγή» προσπαθώντας να… πείσει – και τα καταφέρνει- για τους παράλληλους κόσμους! «Έχω περάσει τα μισά μου χρόνια στη γη. Ανάμεσα σε αυτό που λέμε «πραγματικούς» ανθρώπους. Τα άλλα μισά ήμουν «αλλού». Έλυνα μυστήρια παρέα με τον Σέρλοκ. Κυνηγούσα ανεμόμυλους με τον Δον Κιχώτη. Θαύμαζα τον βυθό με τον Κάπτεν Νέμο. Άκουγα τις Σειρήνες, δεμένη σ’ ένα κατάρτι. Ένας ατελείωτος κατάλογος από θαυμαστές διαδρομές, πάντα με το ίδιο όχημα. Ένα βιβλίο.Μην πεις πως όλα αυτά δεν είναι «πραγματικά», γιατί τα έζησα. Νομίζω πως κι εσύ έχεις κάνει το ίδιο. Νομίζω πως κι εσύ έχεις ταξιδέψει σε εκείνους τους άλλους κόσμους. Αν είδες εικόνες, αν άκουσες λόγια, αν μύρισες αρώματα, έχοντας μπροστά σου μόνο μαύρα στίγματα σε λευκό χαρτί… τότε καταλαβαίνεις τι εννοώ», επισημαίνει στο «καλωσόρισμά» της στο ξεχωριστό, πρώτο αυτό, βιβλίο, η συγγραφέας.

 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

morfokosmosΑν οι άνθρωποι είναι δημιουργήματα της θεϊκής φαντασίας, οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες είναι δημιουργήματα της ανθρώπινης. Ως δημιουργήματα… υπάρχουν. Έχουν υπόσταση, προσδοκίες, πόθους, όνειρα και προσωπική διαδρομή. Είναι δέσμιοι της μοίρας που τους έγραψε ο Δημιουργός τους, τόσο όσο και οι άνθρωποι. Διεκδικούν και αυτοί το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης, όπως και οι άνθρωποι. Αναρωτιούνται για την ταυτότητα του άγνωστου Δημιουργού τους, όπως και οι άνθρωποι. Αγωνίζονται κόντρα στους «γενετικά» προσδιορισμένους περιορισμούς τους και άλλοτε τους υπερβαίνουν και εξελίσσονται, άλλοτε μένουν για πάντα υποταγμένοι σε αυτούς… Όπως και οι άνθρωποι… Μορφόκοσμος. Μια «άλλη» διάσταση, ακούσιο παράγωγο της φαντασίας των γήινων δημιουργών. Ένας τόπος όπου όλοι οι χαρακτήρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας απολαμβάνουν μια αιωνιότητα αφθαρσίας κάτω από την προστασία των εννέα Μουσών. Η ειδυλλιακή τους πραγματικότητα ανατρέπεται από μια συνομωσία που προσβλέπει στην απόλυτη εξουσία. Τα Σύμβολα των Εννέα Μουσών, οι αιώνιες Μήτρες των Ιδεών, εξαφανίζονται μυστηριωδώς και η σύνδεση του Μορφόκοσμου με τη γήινη δημιουργική σκέψη διακόπτεται βίαια, με καταστροφικές συνέπειες. Ολυμπία ή «Όλυ». Βασική ηρωίδα ευπώλητης σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Η τρέχουσα Ιστορία της βρίσκεται στην καρδιά της συνομωσίας και έτσι εκείνη καλείται να αποτρέψει τον αφανισμό του Μορφόκοσμου. Δάιος. Πειρατής του 17ου αιώνα, κεντρικός χαρακτήρας ιστορικού μυθιστορήματος. Οι δαίμονες της Ιστορίας του τον καταδιώκουν στον Μορφόκοσμο στερώντας του τα πάντα. Οι δύο ήρωες πρέπει να υπερβούν την προσωπική τους μοίρα και τη φαντασία των Δημιουργών τους, ώστε να καθορίσουν οι ίδιοι το κοινό τους πεπρωμένο. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται και η μεταξύ τους θυελλώδης σχέση θα γίνει ο καταλύτης για τη διάσωση του κόσμου τους.

Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Μορφόκοσμου, το μυστήριο ξεδιαλύνεται για να ξεκινήσει μια περιπετειώδης αναζήτηση των χαμένων Συμβόλων, στους τόπους της πιο απρόσιτης διαδρομής του Μορφόκοσμου. Στην Ιερά Οδό. Τη διαδρομή του ομηρικού Οδυσσέα προς την Ιθάκη.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ