Λαμπρός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στη Μεσσηνία με επίκεντρο την Καλαμάτα!

Με την καθιερωμένη επισημότητα και τα μηνύματα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, η Καλαμάτα, η πρώτη πόλη που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό, θα τιμήσει και την επέτειο της επίσημης έναρξης της Επανάστασης του 1821, με σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Μετά τον ερχομό στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος παρέστη στην αναπαράσταση για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας και επισκέφθηκε τις δύο άκρως επίκαιρες εκθέσεις, τόσο του Παναγιώτη Σοφικίτη, στο Μέγαρο Χορού, με τίτλο: «Σαν καλοτάξιδο σκαρί…», όσο και εκείνη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του γαλλο-ελληνικού πολιτισμού,  την Κυριακή το πρωί, ο γιορτασμός, θα είναι κυριολεκτικά λαμπρός. Αξίζει να σημειωθεί, πως την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, τη Βουλή, ο Πέτρος Κωνσταντινέας, τη ΝΔ, ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος και τη Χρυσή Αυγή, ο… πρωταγωνιστής του «θερμού επεισοδίου» στη Βουλή, Γιάννης Λαγός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ… ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

«Έχουμε συνείδηση όλοι μας ότι τον τελευταίο καιρό ο Ελληνισμός περνά δύσκολες ώρες, εξαιτίας της επιθετικής και της, γενικότερα, απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας. Έχουν συμβεί πολλά και διάφορα – και στο Αιγαίο – και το αποκορύφωμα ήταν το γεγονός, το οποίο συνέβη στον Έβρο, με τη σύλληψη και τη φυλάκιση και την ομηρία των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Γι’ αυτό νομίζω ότι αυτές τις ημέρες, τις ημέρες της Εθνεγερσίας, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό – και σε επίπεδο εκδηλώσεων – και αυτό θα κάνει ο Δήμος Καλαμάτας, ώστε να δώσουμε στο λαό μας και ελπίδα και την ψυχική δύναμη, την οποίαν έχει βέβαια, για να αντιμετωπίσει ενδεχομένως δυσκολότερες καταστάσεις. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, εμείς που χανόμαστε καμιά φορά στις μικροπρέπειες και στις συγκρούσεις χωρίς νόημα, διότι υπάρχουν αυτά τα μεγάλα ζητήματα, όπου οι ισχυροί πηγαίνουν πάντοτε με βάση τα συμφέροντά τους. Δυστυχώς, στη διεθνή πολιτική σκηνή δεν υπάρχει ούτε δίκαιο, ούτε ηθική», δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος σε μια προσπάθεια… αναπτέρωσης του ηθικού των Καλαματιανών, θύμισε τι συνέβη πριν από 200 σχεδόν χρόνια! «Τι έκαναν αυτοί οι λίγοι ξυπόλητοι, οι πρόγονοί μας, κόντρα στον Μέττερνιχ, στην Ιερή Συμμαχία, κόντρα σε όλη τη Γη, σε αυτόν τον αγώνα τον οποίον ανέλαβαν, έναν απελπισμένο αγώνα για την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου; Γιατί αγωνιστήκαμε; Το λέει η Προκήρυξη, η οποία υπογράφηκε εδώ στην πόλη της Καλαμάτας: για την ελευθερία, τα δικαιώματα του ανθρώπου, τις αρχές και τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αρχές και τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πνεύματος», δήλωσε ο δήμαρχος που ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, για την οργάνωση. Ανήμερα του εορτασμού της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης άλλωστε, πραγματοποιήθηκε χθες (Παρασκευή) το βράδυ, μια πραγματικά ξεχωριστή συναυλία με την Αρετή Κετιμέ, ενώ απόψε το βράδυ του Σαββάτου, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα παρουσιάσει τη συναυλία της για την μεγάλη γιορτή, με κέντρο τον αγώνα για την Ελευθερία. «Στις 25 του μηνός έχουμε τις εκδηλώσεις τις σχετικές με την Εθνεγερσία. Παράλληλα, έχουμε εκδηλώσεις σε όλα τα κέντρα των Δημοτικών Ενοτήτων, στον Άρι, στ’ Αρφαρά και τη Θουρία. Καλώ τον κόσμο να συστοιχηθεί σε αυτές τις εκδηλώσεις και να μη φοβόμαστε! Κάποιοι ξυπόλυτοι, πολύ λίγοι, με πολύ μεγάλη καρδιά, τα έβαλαν όλο τον κόσμο και στάθηκαν όρθιοι. Ας παίρνουμε παραδείγματα!», δήλωσε και πάλι με νόημα ο Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας πως η ελευθερία και η ανεξαρτησία, δεν… κρατιούνται, αν δεν αγωνιζόμαστε και αν δεν είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή ακόμα και να θυσιαστούμε για όλα αυτά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Η συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με τίτλο «Συμφωνία της Λεβεντιάς» θα ξεκινήσει στις 8:30 το βράδυ του Σαββάτου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο της οποίας, θα παρουσιασθούν έργα από τη Συμφωνία αρ. 2 «Ελλάς» του Δανού συνθέτη Rudolph Simonsen (1η πανελλήνια παρουσίαση), από τη Συμφωνία αρ. 1 Μανώλη Καλομοίρη σε ντο ελάσσονα «της λεβεντιάς», τα Επιφάνια-Αβέρωφ σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και παραδοσιακά, που αναφέρονται στην περιοχή μας. Ο καθηγητής – διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αθανάσιος Ευσταθίου θα μιλήσει για την παιδεία των Ελλήνων κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821, ενώ θα τραγουδήσει ο αντιστράτηγος ε.α Αντώνης Αγγελόπουλος και ο Γιάννης Θωμόπουλος. Σε αυτήν την εκδήλωση, λαμβάνουν μέρος 30μελής χορωδία και παραδοσιακή ορχήστρα, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται ανήμερα της μεγάλης γιορτής.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ  Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Το επίκεντρο του εορτασμού στη Μεσσηνία, η οποία θα τιμήσει τη μεγάλη μας εθνική επέτειο, θα βρίσκεται φυσικά στην Καλαμάτα, όπου την Κυριακή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η καθιερωμένη παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν επίσης, στα κέντρα των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου και ειδικότερα στη Θουρία, τ’ Αρφαρά και τον Άρι.

 

Στη Θουρία, στις 10:30 το πρωί της Κυριακής, θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των Σχολείων της Τοπικής Κοινότητας, καθώς και μελών του Μορφωτικών – Πολιτιστικών Συλλόγων Θουρίας και Αμφείας. Στην συνέχεια θα τελεσθεί τρισάγιο στο μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ηρώων. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τη Σταυρούλα Ρουσοπούλου, μαθήτρια της Β΄ Τάξης του Λυκείου Θουρίας, ενώ θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές
Στη συνέχεια, το χορευτικό τμήμα του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων, θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς.
Η εκδήλωση, θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ θα προσφερθούν γλυκά και αναψυκτικά στους παρευρισκόμενους, στην κεντρική πλατεία της περιοχής.

 

 

Στ’ Αρφαρά, από τις 7 το πρωί της Κυριακής, θα σημάνουν οι καμπάνες, με την Εκκλησία να… υποδέχεται στις 9:15 τους μαθητές των Σχολείων της περιοχής, για να ξεκινήσει η δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, παρουσία των τοπικών αρχών, σχολείων και κατοίκων.
Ο πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή του Γυμνασίου Αρφαρών Παναγιώτη Μπένο, θα εκφωνηθεί μέσα στον ιερό ναό, ενώ στη συνέχεια θα γίνει παρέλαση των μαθητών των σχολείων στον χώρο των επισήμων μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη. Στην συνέχεια στην νέα πλατεία, μετά από την προσφώνηση της υπευθύνου της Δημοτικής Ενότητας Αναστασίας Μπελογιάννη, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των ενδόξων νεκρών, οι μαθητές θα απαγγείλουν ποιήματα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών, θα παρουσιάσει το δρώμενο της αναπαράσταση Επανάστασης 1821. Θα ακολουθήσουν εθνικοί χοροί και φυσικά, η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

 

Αντίστοιχος, ο εορτασμός και στον Άρι, όπου το πρωί οι καμπάνες θα σημάνουν χαρμόσυνα και από τη μεγαφωνική του γραφείου της Δημοτικής Ενότητας, θα ακούγονται Θούρια και Εμβατήρια.
Στις 9:30, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεστεί δοξολογία και θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, ενώ θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αμέσως, στην πλατεία του χωριού, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Άριος Μιχάλη Βλάχο. Οι μαθητές, θα απαγγείλουν ποιήματα και θα χορέψουν, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια μικρή δεξίωση.

 

ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Ανάλογες εκδηλώσεις με δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων, πανηγυρικούς, παρελάσεις και γιορτές θα πραγματοποιηθούν αύριο στις έδρες των Δήμων της Μεσσηνίας, στην Καρδαμύλη, τη Μεσσήνη, το Μελιγαλά, την Κυπαρισσία και την Πύλο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ