Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Φεβρουαρίου διήμερο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο #radiopolitismos

Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στον βραβευμένο και διεθνή σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πόλη μας από την Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων και τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας στο Αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου , που φέρει το όνομα του.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 και θα περιλαμβάνουν αφιερωματικό ντοκιμαντέρ για την ζωή και του έργο του, ομιλίες , προσεγγίσεις της οπτικής του και προβολή ταινιών του. Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων του Σαββάτου, θα αποκαλυφθεί αναμνηστική πλάκα στην είσοδο του Αμφιθεάτρου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Ειδικότερα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξης:

Σαββάτο 10-2-2018 και ώρα 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί προβολή ντοκιμαντέρ για το έργο του σκηνοθέτη και θα ακολουθήσουν δύο ομιλίες

  • Η πρώτη από την Αιμιλία Κάραλη, Δρα Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, συγγραφέα, φιλόλογο, με θέμα: «Θ. Αγγελόπουλος: η κινηματογραφική πατρίδα των προσφύγων» και
  • η δεύτερη από τον Κωστή Ζουλιάτη, μουσικό και σκηνοθέτη, με θέμα: «Ο κινηματογράφος πέρα από τα μηνύματα· η δημιουργία του Αγγελόπουλου ως μια περίπτωση ποιητικής ειδησεογραφίας».

Θα ακολουθήσει παρέμβαση από τον Χρίστο Κοντοβουνήσιο, πρέσβη επί τιμή, λογοτέχνη και την Φοίβη Αγγελοπούλου, σύζυγο του σκηνοθέτη.Την εκδήλωση συντονίζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων , συγγραφέας, φιλόλογος Βασίλης Μαστραγγελόπουλος.

Κυριακή, 11-2-2018 και ώρα 8 μ.μ. θα υπάρξει σύντομη εισήγηση για το έργο «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» από την σκηνοθέτιδα Ελένη Αγγελοπούλου, κόρη του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας.

Οι προβολές του ντοκιμαντέρ και της ταινίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων γίνονται με τη στήριξη της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.
Το διήμερο των εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό .

“Ο ποιητής αγοράζει λέξεις…”   – (Μια αιωνιότητα και μια ημέρα)

“Ξεχάστε με στη θάλασσα… Δεν έχω άλλο σπίτι από το ταξίδι…”
“Ακόμα σ’ ένα αγκάλιασμα κι ένα άλλο, ανάμεσα σε ένα κάλεσμα κι ένα άλλο, όλη την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπέτεια που ποτέ δεν τελειώνει…”

(μονόλογος στο τέλος «Το βλέμμα του Οδυσσέα»)

“Κάθε ταινία είναι μια σημαντική ανθρώπινη περιπέτεια…” –

(Από συνέντευξή του στη Στάθη Ειρήνη)

“Η Τέχνη είναι η αναζήτηση του ανείπωτου. Με αυτή την έννοια μπορεί να είναι η αναζήτηση του αιώνιου”

(συνέντευξη στην εφημ. Χανίων 2009)

“Και τι μπορεί να κάνει ένας ποιητής: Να τραγουδήσει την επανάσταση. Να κλάψει τους νεκρούς. Να ανακαλέσει το χαμένο πρόσωπο της ελευθερίας”
“Η μόνη δυνατότητα να αντέξουμε τον κόσμο είναι η ποιητική εκδοχή του”

Θ. Αγγελόπουλος «Ο ποιητής της Έβδομης Τέχνης»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ