Μαθήματα θεάτρου στον Πολιτιστικό Χώρο Αγ. 3άδα από τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Απόστολο Μεσσανάκη

Ο Απόστολος Μεσσανάκης είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν (2000).

Με πολλές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες στο ενεργητικό του και σημαντικές διακρίσεις. Έγκυρο περιοδικό για το θέατρο, τον έχει χαρακτηρίσει ως “έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του” .

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι από την ηλικία των πέντε ετών είχε συνειδητοποιήσει πως ο χώρος, με τον οποίο ήθελε να ασχοληθεί, ήταν αυτός του Θεάτρου. Αργότερα και έχοντας κάνει την απαραίτητη έρευνα, έδωσε εξετάσεις μόνο στο Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν γιατί πίστευε ότι μόνο αυτό ανταποκρινόταν στα όσα ήθελε και αναζητούσε. Εκεί είχε την τύχη να μαθητεύσει κοντά σε ανθρώπους που αποτελούσαν συνεχιστές της παράδοσης του μεγάλου θεατρανθρώπου, όπως η Ρένη Πιττακή, ο Γιώργος Λαζάνης , η Μάγια Λυμπεροπούλου η Κάτια Γέρου και άλλους.

Διδασκόμενος από αυτούς τους ανθρώπους , που αποτελούσαν “παιδιά” του Κουν , αισθάνεται και ο ίδιος συνεχιστής αυτής της παράδοσης, την οποία προσπαθεί να διατηρεί στις δουλειές του μπολιάζοντας την και με την δική του μέθοδο.

Στην πορεία του είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον κόσμο του κινηματογράφου της τηλεόρασης αλλά κυρίως να μαθητεύσει και να συνεργαστεί  με την Άντζελα Μπρούσκου (σκηνοθέτρια και ηθοποιό) , την Τότα Σακελλαρίου (σκηνοθέτρια και ηθοποιό) , με την οποία έκαναν και έρευνα πάνω στην “Έρημη Χώρα” του T. S. Eliot για την δραματοποίηση του κειμένου, αλλά και με την  Άννα Κοκκίνου (ηθοποιό και σκηνοθέτη ), η οποία του είχε ζητήσει να πρωταγωνιστήσει στην “Ιφιγένεια εν Ταύροις” στο ρόλο του Ορέστη, ο ίδιος όμως έμεινε στο Θέατρο Τέχνης αφήνοντας αυτή την ευκαιρία. Γιατί το Θέατρο Τέχνης – Κάρολος Κουν θα είναι πάντα το “σπίτι του”.

Μια από τις πολλές συγκινητικές στιγμές για τον Απόστολο Μεσσανάκη ήταν, όταν η δασκάλα του Ρένη Πιττακή του είχε πει, “Η ψυχή σου είναι όλη αστράκια. Ποτέ δεν θα χάσεις τα αστράκια σου”.

Από τότε και μέχρι τώρα ο ίδιος προσπαθεί να μένει πιστός στις παραδόσεις των δασκάλων του στο Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν αλλά και του ίδιου του Κουν , που έλεγε “Δεν κάνουμε θέατρο για τους άλλους , κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας”. Με το σκεπτικό αυτό λοιπόν ο ίδιος θεωρεί ότι το θέατρο δεν τον έχει ανάγκη.Αντιθέτως εκείνος έχει ανάγκη το θέατρο.

Στο φυσικό ερώτημα που προκύπτει “Εφόσον μαθήτευσε και συνεργάστηκε με τέτοιους σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι αναγνώρισαν τον ταλέντο του, γιατί αποφάσισε να ‘έρθει  στην Καλαμάτα;”. Ο ίδιος απαντά ότι ήρθε, για να προωθήσει το θέατρο και τον πολιτισμό με τον δικό του τρόπο, με συγκεκριμένους αγαπημένους Καλαματιανούς φίλους – συναδέλφους του, αλλά και με τους δικούς του όρους.

Αυτή την περίοδο είναι ηθοποιός του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ).

Αυτός λοιπόν είναι ο ταλαντούχος Απόστολος Μεσσανάκης, που εκτός από ηθοποιός – σκηνοθέτης, πλέον θα παραδίδει  μαθήματα θεάτρου στον Πολιτιστικό Χώρο Αγ. 3άδα.

“Θέατρο για ενήλικες + εφήβους”. Το πρώτο, από τα δύο τμήματα, απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους. Οι συμμετέχοντες ενήλικοι και έφηβοι, θα μάθουν θέατρο.

Θα γνωρίσουν τις εκπληκτικές δυνατότητες του θεάτρου και πόσα μπορούν να κερδίσουν από αυτή την επαφή.

Τα μαθήματα για αυτό το τμήμα θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή 19:00-21:00 και Σάββατο 14:00-16:00 στον Πολιτιστικό Χώρο Αγ. 3άδα. Αθηνών 154 Καλαμάτα.

Το κόστος ανέρχεται σε 20 ευρώ μηνιαίως

“Θέατρο για τους μικρούς μας φίλους”: Το δεύτερο τμήμα, απευθύνεται στους λιλιπούτειους φίλους του θεάτρου και σκοπό έχει τα παιδιά να αισθανθούν την μαγεία του θεάτρου, να τα μάθει να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους και να τα βοηθήσει να κοινωνικοποιηθούν.

Το μάθημα θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή 17:00-19:00 και Σάββατο 12:00-14:00 επίσης στον Πολιτιστικό  χώρο Αγ. 3άδα. Αθηνών 154, Καλαμάτα.

Το κόστος ανέρχεται σε 10 ευρώ μηνιαίως.

Και για τα δύο τμήματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Πολιτιστικό χώρο Αγ. 3άδα.

Διεύθυνση: Αθηνών 154, Καλαμάτα

Τηλέφωνα: 6947845749 – 2721401687

Εμείς δεν έχουμε από το να ευχηθούμε αυτό που η δασκάλα του, Ρένη Πιττακή του είχε πει.

Μη χάσεις ποτέ από την ψυχή σου, τα αστράκια σου.”

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ