Όταν η Jennifer Aniston γιόρτασε τα 49α της γενέθλια με γεύμα σε κάποιο σπίτι στο Mαλιμπού συντροφιά με οκτώ από τις πιο στενές της φίλες –συμπεριλαμβανομένων της Courteney Cox και της δασκάλας yoga Mandy Ingber –, ήλπιζε πως ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα μάθαινε ότι ο σύζυγός της, Justin Theroux, ήταν 4.300 χλμ. μακριά, στη Νέα Υόρκη. Για την ακρίβεια, πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση λέει πως εκείνη ήλπιζε ότι θα ήταν αόρατος το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο, για να μην εγείρει άβολα ερωτήματα. «Αλλά αυτό δεν είναι το στιλ του Justin» λέει πρόσωπο από τη σειρά Leftovers για το 46χρονο ηθοποιό, τον οποίο φωτογράφισαν εκείνες τις ημέρες σε ένα fashion show, αλλά και πηγαίνοντας βόλτα το σκύλο του και κάνοντας προπόνηση μποξ στο Gotham Gym. «Ήθελε απλά να κάνει την ανακοίνωση του… τέλους και να συνεχίσει τη ζωή του» λέει το ίδιο πρόσωπο.

Η επίσημη ανακοίνωση πως το ζευγάρι χώριζε έπειτα από επτά χρόνια σχέσης –και δυόμισι γάμου– ήταν αναπόφευκτη. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ο Theroux πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες για μια βραδινή συνάντηση με τη σύζυγό του και το ζευγάρι συμφώνησε να ανακοινώσει στον κόσμο πως αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. «Η απόφαση να χωρίσουμε ήταν κοινή και λήφθηκε με αγάπη στο τέλος του προηγούμενου χρόνου» έλεγαν στην κοινή τους δήλωση την επομένη. «Είμαστε δύο καλοί φίλοι που αποφάσισαν να πάρουν χωριστούς δρόμους ως ζευγάρι, αλλά προσβλέπουν στο να συνεχίσουν τη φιλία τους».

Τα νέα σόκαραν τους θαυμαστές της σταρ από τη σειρά Φιλαράκια, που πίστευαν πως θα είναι ευτυχισμένη στο πλευρό του ηθοποιού και σεναριογράφου, μετά το διαζύγιο από τον Brad Pitt και τις σχέσεις με άλλους άντρες, συμπεριλαμβανομένων των Vince Vaughn και John Mayer. Πριν από μία εβδομάδα, η Aniston έδειχνε στο περιοδικό Architectural Digest το 21 εκατ. δολαρίων σπίτι τους στο Λος Άντζελες, λέγοντας «κοιτάζω το σύζυγό μου, τα σκυλιά μου και το σπίτι μας και δεν θα ήθελα να είμαι πουθενά αλλού».

Αλλά πίσω από τα φώτα περνούσαν όλο και λιγότερο χρόνο μαζί, αφού οι αντίθετες προσωπικότητές τους διέλυσαν το γάμο τους. Η Aniston «ήλπιζε μέχρι την τελευταία στιγμή πως μπορούσαν να βρουν λύση» λέει πρόσωπο κοντά σε εκείνη, παρόλο που η απόφαση να χωρίσουν ήταν κοινή. «Για πολλούς μήνες προσπάθησαν… Επισκέφτηκαν και σύμβουλο. Αισθάνεται δυστυχισμένη και απογοητευμένη. Δεν περίμενε πως θα ήταν μόνη ξανά».

Ένα σημαντικό θέμα ήταν πού θα περνούσαν το χρόνο τους, στη Νέα Υόρκη ή στο Λος Άντζελες. Η μεγαλωμένη στο Μανχάταν Aniston μετακόμισε στην Καλιφόρνια, όπου με τα χρήματα από το Friends ζούσε μια πολυτελή και άνετη ζωή, απομονωμένη από τις παρενοχλήσεις που φέρνει η φήμη, με μια φάλαγγα σωματοφυλάκων και σοφέρ. Ο γεννημένος στην Ουάσιγκτον Theroux τις τρεις τελευταίες δεκαετίες θεωρούσε σπίτι του το κέντρο της Νέας Υόρκης, με το δικό του μποέμ φιλικό κύκλο. «Δεν χώρισαν επειδή έπαψε να νοιάζεται ο ένας για τον άλλο» λέει πρόσωπο κοντά στην Aniston. «Το διαζύγιο ήρθε επειδή δεν μπορούσαν να βρουν κοινό έδαφος που να τους κάνει χαρούμενους, πράγμα που έγινε εξοντωτικό και εξοργιστικό. Αλλά είχαν αυτό το θέμα από το ξεκίνημα της σχέσης. Αυτή ήταν πάντοτε η αιτία των συγκρούσεων». Πρόσωπο που γνωρίζει πολλά προσθέτει πως «εκείνος είναι ένας τύπος της Νέας Υόρκης και αυτό δεν άλλαξε με τη γνωριμία τους». Παράλληλα, η καριέρα τους τους κράτησε μακριά για μεγάλες περιόδους. «Η σχέση τους περιλάμβανε μεγάλης διάρκειας χωρισμούς, ειδικά όταν η δουλειά το απαιτούσε» συμπληρώνει.

Αλλά στο ξεκίνημα της σχέσης η έλξη του ενός για τον άλλο ήταν τόσο δυνατή που το χάσμα δεν φαινόταν να έχει σημασία. Γνωρίστηκαν το 2008 στο σετ της ταινίας Tropic Thunder, όπου ο Therouxήταν συν-σεναριογράφος, και έγιναν φίλοι – ο Theroux τότε είχε σχέση με τη στιλίστρια Heidi Bivens. Όταν ξαναβρέθηκαν ως συμπρωταγωνιστές, το 2012, στο Wanderlust, δεν μπορούσαν να αρνηθούν την έλξη. «Από την αρχή είχαν εκπληκτική χημεία» λέει η πηγή. Ο Theroux χώρισε από την Bivens και σύντομα οι δυο τους εθεάθησαν να τρώνε μαζί στο Λος Άντζελες. «Ήταν πάντοτε τρυφεροί και γεμάτοι σεβασμό ο ένας για τον άλλο» λέει πρόσωπο από τη βιομηχανία του κινηματογράφου. «Ήταν πιο χαρούμενοι μαζί παρά χωριστά». Η Aniston αποκαλούσε τον Theroux «προστάτη» και «απλά έναν καλό άνθρωπο». Όταν το People της ζήτησε να πει ποιο ήταν το καλύτερο πράγμα που της συνέβη στην πέμπτη δεκαετία της ζωής της, το 2015, απάντησε: «Ο Justin είναι το καλύτερο πράγμα της δεκαετίας».

Μετά από ένα χρόνο σχέσης, ο Theroux έκανε πρόταση στην Aniston, στη διάρκεια γεύματος στο BlueHill του Μανχάταν. Χαρούμενοι και ερωτευμένοι, το ζευγάρι ήλπιζε να ξεκινήσει οικογένεια. «Όταν η Jen γνώρισε τον Justin, είχε σχεδόν ενδώσει στην ιδέα πως δεν θα αποκτήσει παιδιά. Ήθελαν να έχουν ένα μωρό, αλλά δεν τα κατάφεραν» λέει το ίδιο πρόσωπο και προσθέτει πως, παρόλο που ήταν απογοητευμένοι, δεν ήταν κάτι που τους καταρράκωσε. «Είναι στενοχωρημένη γιατί δεν συνέβη ποτέ, αλλά ποτέ δεν την κατέβαλε».

Στο ξεκίνημα προσπάθησε να υιοθετήσει τον κόσμο του Theroux, αγοράζοντας δύο διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη, αλλά δεν μπορούσε να βρει την ευτυχία εκεί. Μισούσε τους παπαράτσι που τους ακολουθούσαν παντού και όλοι της οι φίλοι ήταν στο Λος Άντζελες. «Η Νέα Υόρκη την έκανε δυστυχισμένη» λέει πρόσωπο κοντά σε εκείνη. «Της αρέσει να ζει μια ιδιωτική ζωή και να μην τη φωτογραφίζουν καθημερινά. Ακόμη και μετά από τόσα χρόνια δεν είναι άνετη να είναι celebrity. Απεχθάνεται τη Νέα Υόρκη γιατί δεν μπορεί να κρυφτεί και έχει πολύ άγχος εξαιτίας αυτού. Δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε αυθόρμητο».

Αντίθετα ο Theroux, παρά την ολοένα αυξανόμενη φήμη του, συνέχιζε να κάνει βόλτες με το ποδήλατό του στο κέντρο της Νέας Υόρκη, να πηγαίνει στο καφέ The Smile, για να συναντά τους χίπστερ φίλους του, τον tattoo artist Scott Campbell και τον ιδιοκτήτη του καφέ, Carlos Quirarte. «Του αρέσει να τριγυρίζει. Ήθελε οι ζωές τους να είναι απλές και αυθόρμητες, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό με την Jen» λέει φίλος της Aniston. Ο Theroux έγινε έξαλλος στο γάμο της Lake Bell με τον Scott Campbell, όταν η Aniston δεν παρευρέθηκε στο δείπνο της πρόβας και έφτασε με ιδιωτικό αεροπλάνο λίγες ώρες πριν από την τελετή, περιστοιχισμένη από σωματοφύλακες. «Στο Λος Άντζελες θα έμεναν για ημέρες μέσα στο σπίτι τους. Η Jen έφτιαξε μια σαπουνόφουσκα, αλλά ο Justin δεν την ήθελε. Έψαχνε αφορμή για να βγει. Πολλές φορές έπαιρνε τη μοτοσικλέτα του και πήγαινε σε ένα κοντινό ξενοδοχείο για να δουλέψει, ώστε να αλλάξει παραστάσεις» λέει το ίδιο πρόσωπο.

Παρ’ όλα αυτά, παντρεύτηκαν στις 5 Αυγούστου του 2015, προσκαλώντας φίλους στο σπίτι τους στο Μπελ Έαρ για αυτό που οι έκπληκτοι επισκέπτες πίστευαν πως θα είναι ένα πάρτι γενεθλίων για τον Theroux. Το να παντρευτούν «φαινόταν πως ποτέ δεν ήταν σημαντικό για εκείνους» λέει πρόσωπο κοντά στην Aniston. «Όταν τελικά άρχισαν να το σχεδιάζουν σοβαρά, ήταν πιο πολύ κάτι σαν “να κάνουμε ένα μεγάλο πάρτι με όλους τους φίλους μας και στη συνέχεια ένα απολαυστικό ταξίδι”». Έτσι κι έγινε. Όταν επέστρεψαν, οι εντάσεις παρέμεναν. «Τίποτε δεν άλλαξε πραγματικά» λέει το ίδιο πρόσωπο. «Κάποιος θα αναρωτιόταν γιατί παντρεύτηκαν εξαρχής». Πρόσωπο της κινηματογραφικής βιομηχανίας προσθέτει: «Δεν μάλωναν στην πραγματικότητα. Απλά έκαναν πράγματα χωριστά ο ένας από τον άλλο».

Μέχρι πριν από λίγους μήνες ελάχιστα ήταν τα σημάδια πως το διαζύγιο επίκειται. Το ζευγάρι πέρασε τη Γιορτή των Ευχαριστιών μαζί, έστειλε χριστουγεννιάτικες κάρτες στους φίλους του και πήγε στο Cabo San Lucas για να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά. Ένα πρόσωπο αναφέρει πως «φαίνονταν να περνάνε υπέροχα. Δεν υπήρχε τίποτε που να φανερώνει πως δεν ήταν ευτυχισμένοι μαζί».

Αλλά μετά ο Theroux ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη. «Όταν ήταν μόνος» λέει φίλος της Aniston «συμπεριφερόταν σαν να είναι single. Έβγαινε με single φίλους και μερικές φορές είχε ελάχιστη επικοινωνία με την Jen για μέρες». Και όταν «ο Justin εγκατέλειψε μήνες πριν το σπίτι», η Aniston «πολύ πρόσφατα άρχισε να λέει σε φίλους πως όλα τελείωσαν». Παρότι είναι δυσαρεστημένη που είναι single ξανά, «δείχνει ok». «Δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα των ραντεβού, τα βρίσκει παράξενα. Μισεί που και πάλι θα έχει την προσοχή των media. Αλλά πιστεύει πολύ πως θα βρει ξανά ένα σύντροφο». Για την ώρα η Aniston, που βρέθηκε στο Μαλιμπού για το γάμο της Amy Schumer στις 13 Φεβρουαρίου, θα συνεχίσει να είναι απασχολημένη με τις πολλές στενές φίλες της, ενώ θα δουλεύει για τη νέα της ταινία Dumplin και τη σειρά με τη Reese Witherspoon για το Apple TV.

«Έχει μια υπέροχη ζωή που αγαπά και είναι ευγνώμων. H Jen είναι η πρώτη που θα πει πως είναι ένα τυχερό κορίτσι».

Η αλήθεια για τον Brad

Ναι, και η Aniston και ο Brad Pitt είναι single – αλλά θα αναζωπυρωθεί ο έρωτάς τους; «Παρόλο που πολλοί θαυμαστές το εύχονται, αυτό δεν είναι πιθανό» λέει πρόσωπο που γνωρίζει τη σχέση που έχουν οι δυο τους. «Δεν έχουν συναντηθεί για χρόνια. Για πάνω από μια δεκαετία έχουν ζήσει εντελώς χωριστές ζωές». Ήταν παντρεμένοι από το 2000 έως το 2005 και επικοινωνούν κατά καιρούς μέσω μηνυμάτων, αλλά «χώρισαν και το έκαναν επειδή είχαν σοβαρά θέματα» λέει η ίδια πηγή. «Δεν είναι χαζοί, θυμούνται γιατί δεν τα είχαν καταφέρει».

ByGillian Telling, με τη συνεργασία των Kara Wara και Ale Russian.

Ρεπορτάζ: Pernilla Cedenheim, Elizabeth Leonard και Linda Marx

Περισσότερα νέα και πλούσιο ρεπορτάζ στο People που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο Θέμα.