Από την Έλγκα Νταϊφά

Ο ουρανός έχει 400 δισ. αστέρια, 400 εκατ. μαύρες τρύπες, 640 δισ. πλανήτες και ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο σε τροχιά!

Στις 6 Φεβρουαρίου από το Διαστημικό Κέντρο της NASA, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, εκτοξεύτηκε ο πύραυλος «Falcon Heavy» με προορισμό τον Άρη! Τα δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά του εκπλήσσουν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και το «Βαρύ Γεράκι» επιβεβαιώνει περίτρανα το όνομά του. Αυτόματα χρίζεται ως ο ισχυρότερος πύραυλος στην Ιστορία. Όμως η απόλυτη έκπληξη «κρύβεται» μέσα στην έκπληξη: Ο πύραυλος μεταφέρει στην «καρδιά» του ένα… κατακόκκινο κάμπριο αυτοκίνητο μάρκας Tesla, αξίας 100.000 δολαρίων. Στη θέση του «οδηγού» το ομοίωμα ενός άντρα με λευκή διαστημική στολή, ενώ με την έναρξη της πτήσης το mp3 player του Tesla παίζει στο repeat το «Space Oddity» του David Bowie.

Σήμερα το αυτοκίνητο βρίσκεται σαν μια κόκκινη κουκκίδα (κανείς δεν ξέρει για πόσο χρόνο ακόμα θα αντέξει) ανάμεσα σε αστέρια, σκοτεινές ύλες, αέρια. Έχει παρεκκλίνει της αρχικής του πορείας και κατευθύνεται πλέον προς τη ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και στον Δία, ενώ στο soundtrack της αποστολής παραμένει ο Ziggy Stardust! Τελικά οι θρύλοι γίνονται όντως αστερόσκονη!

H απόλυτα επιτυχημένη εκτόξευση του «Falcon Heavy» δικαιώνει τον εμπνευστή και τους δημιουργούς του. Ένα νέο κεφάλαιο μόλις άνοιξε στην ιστορία της διαστημικής. Και όλα αυτά μόλις με 90 εκατ. δολάρια ‒ τόσα κόστισε ο πύραυλος!

87364117

Το ανήσυχο μυαλό πίσω από την κοσμοϊστορική εξέλιξη είναι o δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk, ο οποίος δραστηριοποιείται στη διαστημική τεχνολογία, στον τομέα των κατασκευών και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Το Tesla και ο πύραυλος κατασκευάστηκαν από εταιρείες του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Musk αλλάζει τη ροή στις σταθερές αξίες. To 2006 παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό, οικολογικών προδιαγραφών και με ηλιακά πάνελ αυτοκίνητο. Έτσι, μάθαμε το Tesla.

Ο 47χρονος ρηξικέλευθος επιχειρηματίας κάνει τους Zuckerberg και Gates να μοιάζουν με… γατάκια. Για τον ιδιοφυή Musk το «σήμερα» είναι ήδη «χθες». Οι πανηγυρισμοί του για το «Falcon Heavy» ανήκουν ήδη στο παρελθόν και με μια νέα κίνηση απομακρύνεται πια έτη φωτός μακριά από τους ανταγωνιστές του. Ανακοινώνει ότι θα κατασκευάσει έναν ακόμη μεγαλύτερο και ισχυρότερο πύραυλο, που θα μεταφέρει αρχικά ανθρώπους στο Διάστημα και στη συνέχεια θα δημιουργήσει αποικία στον Άρη.

Ο Musk δεν κάνει όνειρα, αλλά «τρέχει» σχέδια. Δημοσιοποιεί τις ημερομηνίες έναρξης των έργων του και ανακοινώνει τις χρονιές που θα ολοκληρωθούν. Από τις 8 Δεκεμβρίου 2005 έως το Φεβρουάριο του 2018 έχει εκπονήσει 93 projects, από τα οποία έχουν υλοποιηθεί τα 34 ‒ τα υπόλοιπα 59 είναι στα σκαριά, ενώ ο ίδιος υπολογίζει πως το τελευταίο σε αυτή τη μακριά λίστα θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαΐου του 2034!

 

Τα τούνελ που σε σώζουν από την κίνηση στους δρόμους

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το «ανιαρό έργο», όπως το έχει ονομάσει ο Musk. Ευρηματικός αλλά ενδεικτικός τίτλος ενός πλάνου, το οποίο εμπνεύστηκε όταν ήταν κολλημένος στην κίνηση των αμερικανικών αυτοκινητόδρομων. Θα δημιουργηθούν ράμπες-ασανσέρ, που θα «οδηγούν» τα αυτοκίνητα κάτω από την επιφάνεια της γης. Εκεί θα υπάρχουν ιμάντες ώστε το όχημα να κυλάει με 240 χλμ./ώρα προς τον προορισμό του. Ο οδηγός θα απολαμβάνει τη διαδρομή. Σκοπός του τρισδιάστατου έργου είναι να προσφέρει στους οδηγούς περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους, που τον χάνουν λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Για παράδειγμα, μέσα σε έξι λεπτά θα διανύεται απόσταση που τώρα χρειάζεται μία ώρα. Η ιδέα έχει μπει στο στάδιο της υλοποίησης αφού έχουν ήδη σκαφτεί «τούνελ» πέντε χιλιομέτρων κάτω από τις λεωφόρους το Λος Άντζελες!

Περισσότερα νέα και πλούσιο ρεπορτάζ στο People που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.