Με την «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ κάνει ποδαρικό στη νέα χρονιά το ” Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος” | 13 Ιανουαρίου η πρεμιέρα

Το θεατρικό σχήμα “Συν Ένα –  Μιχάλης Τούμπουρος” μετά την επιτυχημένη χειμερινή παραγωγή του με το θεατρικό έργο του διακεκριμένου Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Έντουαρντ Άλμπι «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», αλλάζει κλίμα και διάθεση και ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια ξεκαρδιστική, σουρεαλιστική κωμωδία, με πολύ χιούμορ και σατυρική διάθεση.

Το έργο με το οποίο θα κάνουν ποδαρικό στη νέα χρονιά τα μέλη του “Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος” είναι η «Μαρία Πενταγιώτισσα» του γνωστού σε όλους μας Μποστ ( κατα κόσμον Χρύσανθου (Μέντη) Μποσταντζόγλου) . Μάλιστα οι πρόβες έχουν μπει στην τελική ευθεία, καθώς το Σάββατο 13 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η μεγάλη πρεμιέρα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. 

Το συγκεκριμένο έργο του Μποστ  , το οποίο στηρίζεται σε ένα από τα πολύ γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, δεν παραλείπει όμως να κάνει αναφορές και σε πραγματικά περιστατικά, θεωρείται ένα από τα πιο σπαρταριστά και αστεία έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο σε ομοιοκατάληκτο δεκαπεντασύλλαβο στίχο, όπως τα δημοτικά τραγούδια, τεχνοτροπία πολύ αγαπητή στον Μποστ, για να παραπέμπει ακριβώς στην δημοτική ποίηση και να ταιριάζει με το βουκολικό κλίμα και σκηνικό του έργου.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της Πενταγιοί Φωκίδας, για τις ερωτικές της περιπέτειες. Οι εραστές και οι αγαπητικοί της δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.

Από ένα σημείο και μετά λοιπόν η Μαρία έγινε λαϊκή Μούσα και ενέπνευσε τον λαϊκό βάρδο να τραγουδήσει την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα λέγοντας

«Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά

και στο Χρισσό κριάρια

και στης Μαρίας την ποδιά

σφάζονται παλικάρια.

Μαρίτσα Πενταγιώτισσα,

μωρή δασκαλοπούλα, εσύ τα  ’καμες ούλα!».

Ο Μποστ λοιπόν πιάνοντας το νήμα από αυτόν τον λαϊκό μύθο δημιούργησε ένα έργο που  παρουσιάζει την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια με τη ματιά και το προσωπικό χιούμορ του αποτυπωμένο χαρακτηριστικά . Η «Μαρία Πενταγιώτισσα» είναι ένα δραματικό ειδύλλιο και ταυτόχρονα μια ξεκαρδιστική σουρεαλιστική κωμωδία , μία λαϊκή όπερα που σε κάνει να γελάς προβληματίζοντας σε, δίνοντάς σου τροφή για σκέψη, χτυπώντας ευαίσθητες χορδές σου που κάποια συμβατική κωμωδία δε θα τολμούσε καν. Αυτό που δεξιοτεχνικά και με απίστευτη μαεστρία καταφέρνει, είναι να σε κάνει να γελάς πρώτα και κύρια με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου, εκτός Δευτέρας και Τρίτης.

Ώρες παραστάσεων :Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21.15 / Σάββατο , Κυριακή: 20.00 

 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Μουσική: Γιούρι Στούπελ
Σκηνικά: Κώστας Δούσης
Κοστούμια: Κώστας Κατσουλάκης, Βούλα Σαρδέλη
Χορογραφίες: Μαρία Μπαλάσκα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Μπαλάσκα, Ελένη Πετρουλέα
Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Δημήτρης Καούρης, Νίκος Καπόπουλος, Λευτέρης Καρμοίρης, Σέφη Κούβελα, Πάνος Κουραμπάς, Μαρία Κρόμπα, Νίκος Κυριακουλάκος, Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλου, Χρύσα Νίκου, Ρούλα Μέντη, Μαρία Μπαλάσκα, Έφη Μπετιχαβά, Ελένη Πετρουλέα,  Λευτέρης Πουλέτης, Έλενα Σκουλαρίκου, Γωγώ Χρανιώτη, Γιάννης Χρηστέας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ