Από τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο,

Η καταπληκτική ερμηνεία του στην ταινία “Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι” (την ταινία που σάρωσε φέτος στις Χρυσές Σφαίρες) του χάρισε τη δική του πρώτη golden globe. Το ελληνικό People συνάντησε τον Sam Rockwell και του έβαλε… δύσκολα.

Αν κάποιος σου χάριζε τρεις πληρωμένες διαφημιστικές επιγραφές (για ένα μήνα) και μπορούσες να τις βάλεις σε όποιο σημείο των ΗΠΑ ήθελες, πού θα τις έβαζες και τι θα έγραφες σε αυτές;

(γέλια) Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Τρεις;

Ναι, όπως στην ταινία…

Η ερώτησή σου, φίλε μου, είναι πάρα πολύ καλή. Θα έπρεπε να τις βάλω σε κεντρικό σημείο, όπως την Times Square. Αν και ακούγεται μπανάλ, η μία από αυτές θα έγραφε σίγουρα τη λέξη «Συμπόνια». Στενοχωριέμαι που σε μια τόσο καλή ερώτηση πραγματικά δεν έχω έτοιμη μια απάντηση για τις άλλες δύο πινακίδες.

Αν μπορούσες να κάψεις τρεις πινακίδες χωρίς να έχεις συνέπειες του νόμου από την πράξη σου, ποιες θα κατέστρεφες;

Να μία ακόμη ωραία ερώτηση! Νομίζω πως όσες ναζιστικές αφίσες έβλεπα θα τις έκαιγα. Τις αφίσες του Donald Trump επίσης. Όταν δεν σταματάς κάτι άσχημο που πάει να γίνει, είναι σαν να το τροφοδοτείς ώστε να ενεργοποιηθεί. Κάποιος που βρίσκεται στη θέση του Προέδρου της Αμερικής πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στις ομάδες που κινητοποιεί το μίσος. Τελικά, υπάρχουν πολλές πινακίδες που θα κατέστρεφα με ευχαρίστηση. Θα κατέστρεφα επίσης αρκετές διαφημίσεις. Με φρικάρει που έρχονται καθημερινά οι πληροφορίες τους κατά πάνω μας. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε τα μηνύματά τους, αν δεν μας ενδιαφέρουν. Μας είναι άχρηστα. Με εκνευρίζει να μας πλημμυρίζει η ανοησία.

Το χαρακτήρα σου στην ταινία τον απελευθερώνει το τραγούδι «Chiquitita» των ABBA. Αρχίζεις και χορεύεις σαν να μην υπάρχει αύριο, κάνεις υπέροχο lip-sync (συγχρονισμό χειλιών με το τραγούδι) και μας αποκαλύπτεις ότι ακόμα και οι αστυνομικοί έχουν καλά κρυμμένα, μυστικά ταλέντα! Υπάρχει κάποιο τραγούδι που κάνει κι εσένα να θέλεις να χορεύεις ασταμάτητα;

Ο ήρωάς μου απελευθερώνεται μέσα από τη μουσική. Το ερώτημα είναι αν αισθάνεται αποδεσμευμένος από το σκοτάδι του. Τον Dixon σίγουρα θα τον έκανε πιο ελεύθερο ο χορός. Προσωπικά δεν μπορώ να αντισταθώ στο τραγούδι του Robin Thicke, ξέρεις, αυτό που χορεύει (σ.σ. «Sex therapy»). Αυτό θα με έκανε να αισθάνομαι αποδεσμευμένος από έννοιες. Θα χόρευα με πολλά τραγούδια από το σάουντρακ της ταινίας Baby Driver και του Atomic Blonde. Έχουν πολύ ωραία τραγούδια σε αυτά τα OST. Υπάρχουν τόσα τραγούδια που σε απελευθερώνουν. Το «Samba boogie» από τους Boogie Brothers. Ελπίζω να μην είναι από τους Chicago ή τους Eagles και έκανα λάθος.

*Η ταινία κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 18 Ιανουαρίου.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.